HTML

A Botox megoldás lehet a migrénre is?

2009.05.14. 12:50 :: plasztika admin

A megoldás, amely a súlyos migrénes fejfájás kezelésére irányul, leginkább az ideggyógyászok alkalmazásában lehet új és izgalmas eljárás, hiszen a botox migrénre gyakorolt hatását a plasztikai sebészek már régóta megfigyelték. 

Dr. Richard Glogau, (MD, UCSF bőrgyógyászat professzora) 24 páciens tapasztalatai alapján tanulmányt készített a Botox migrénre gyakorolt hatásáról.  A tanulmány szerint –melyet az Amerikai Plasztikai Sebészek Szövetségének ülésén is bemutatott - a betegek 75%-ának a következő befecskendezés időpontjára jelentős enyhülést hozott a befecskendezett mennyiség. A két kezelés közötti idő átlagosan 4-6 hónapra tehető.
A tanulmány eredménye növeli a korábbi jelentések súlyát, mely szerint a Botulinum Toxin a fejfájást is enyhíti. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Szövetségének 1999-es ülésén, két korábbi tanulmányban már rámutattak a probléma megoldására.  Az egyik a lehetséges adagolási módokról beszélt, míg a másik arról tájékoztatott, hogy 96 beteg 51%-ának enyhült a migrénes fejfájása.
Miután ez a felfedezés napvilágot látott, Glogau és más kutatók megpróbálták megkeresni a megfelelő befecskendezés helyét, és a megfelelő dózis mértékét a migrénes fejfájás megszüntetésére. Glogau eredményei azt mutatják, hogy a „botulinum toxin A” legmegfelelőbb befecskendezési helye a szemöldök, szem, homlok, és a fej oldalsó és hátsó részén a nyak körül található, (ez az a hely, amit korábban elhanyagoltak a kutatók), amelyeknek Botoxszal való kezelése a migrén enyhülését okozza az elkövetkezendő 6 hónapban. A botox dózisa ebben az esetben átlagosan 75-80 egységnyi volt páciensenként.
Dr. Glogau esetében is régóta fennálló migrént diagnosztizáltak, a probléma megoldására neurológusokkal is felvette a kapcsolatot, és volt alkalma standard migrén gyógyszereket is kipróbálni. A fájdalom enyhítésére egyéb gyógykezeléseket is igénybe vett, azonban hetente legalább egy alkalommal szenvedett a migrénes fejfájástól, fejgörcsöktől.
A Botox kiegészítő hatását már alkalmazzák a szem izomrángásának enyhítésére, az izomgörcsök és a túlzott izzadás kezelésére is. (Amelyet szintén Dr. Glogau jelentett az 1998.-as szeptemberi ülésen.)

"Azt hiszem, elég gyorsan elfogadták” - nyilatkozta Dr. David Hewitt az Emory Egyetem neurológusa.  „Rengeteg olyan ember él migrénes fejfájással, akik az ajánlásoktól eltérő kezeléseket alkalmaznak a fejfájás kezelésére."
A Botox migrénre gyakorolt hatásával kapcsolatban még mindig vannak megválaszolatlan kérdések, mint például, hogy mi az optimális dózis, illetve helyileg hová kell fecskendezni, hogy a leginkább optimális hatást fejtse ki. A kérdésekre az a két nagy tanulmány adhat választ, amelyek jelenleg is zajlanak az USA kutatóintézeteiben. 


Botox Surgery

Szólj hozzá!

Címkék: plasztika botox migrén plasztikai sebészet migrénes fejfájás

A bejegyzés trackback címe:

https://plasztika.blog.hu/api/trackback/id/tr171399459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása